Erasmus Rotterdam

Geplaatst op Geplaatst in Utiliteits-en industriebouw

Kolommen met een lengte van 14 m en de daarop liggende samengestelde plaatliggers zijn uitgevoerd in staal S355. De vloer van niveau 4 is ontworpen en uitgevoerd als een stempelloze, zelfdragende betonplaat. Hiermee werd het mogelijk dat dit onderdeel binnen het tempo van het snelle bouwsysteem van de rest van het complex kon worden gerealiseerd.
De samengestelde plaatliggers, 800 mm breed, 2900 mm hoog bij de kolom en verlopend naar 900 mm, zijn opgebouwd uit platen met een dikte van 30 tot 100 mm en dragen met een uitkragingen van 4,8 m de zeven bouwlagen boven de entreehal.
De kolommen en plaatliggers zijn in de werkplaats geassembleerd en afgelast. In verband met de aanzienlijke liggerlengtes (max. 30 m) zijn deze ’s nachts naar de bouwplaats getransporteerd. Na plaatsing en het afschoren van de kolommen, zijn de liggers op de kolommen gehesen en uiteindelijk in het werk bij de opleggingen volledig rondom afgelast.
Omdat de omliggende betonconstructies op het moment van montage nog niet gereed waren zijn tijdelijke stabiliteitsvoorzieningen aangebracht en is doorgegaan met het afmonteren van de overige staalconstructieonderdelen. Dit betroffen onder andere de hangbrug en de hanggevelconstructie van de entreefaçade.